onsdag 4 juli 2012

Libbstickan tar över!

För några år sen planterade jag en Libbsticka vid verandan. Den håller oknytt och orm borta från huset... jodå, enligt gammal folktro så skulle man ha minst en vid husets ingång. Sen dess har vi varken sett orm eller oknytt. I alla fall inte runt huset...


Nu håller Libbstickan istället på att invadera verandan! Se hur stor och hög den är. Och jag lovar att den blir ännu högre!


Blommorna är små och ganska obetydliga. Bladen, som man kan använda med måtta i matlagning, är desto större. Doften är aromatisk och inte helt angenäm.

Jag får stötta och knyta upp den, mer för varje år. Varje höst klipper jag ner den helt och tidigt på våren börjar den växa. Jag gödslar den inte alls!


Tror jag klipper ner den rejält... Då kanske klematisen Korean Beauty som växer bredvid kan andas! Är det fler därute som har samma problem?

Så roligt att så många vill vara med i min utlottning! En solig och skön dag önskar jag er.

25 kommentarer:

bakom berget sa...

Jisses vilken växtkraft! Den är verkligen magnifik och håller den bara ormarna på avstånd är den ju guld värd.
Vilken morgon vi har. Jag har just suttit ute och knutit en liten traskrona som jag hängde upp i en buske utanför altanen. Det var min allra första. (Krona alltså, inte buske) :o))
Ha en skön dag nu och hoppas solen skiner även hos dig.
Kram Åsa.

annika sa...

Vilket exemplar! Skönt att ormarna är borta där i alla fall:). Inte ofta man ser Libbsticka. Men kanske att Klematisen skulle bli glad åt lite utrymme.
I dag blir det Nora. Kanske det finns något som jag gillar där :)

Ha en skön dag

Kram

Anna Vattenkanna sa...

Oj, den är ju över taket! Måste tycka om att stå vid stupröret (ser ut som om vattnet landar vid dess fötter?)

Kram

Hem & Drömmar sa...

Vilken växt att trivas och frodas. Men du om den håller ormarna på avstånd och är så lättskött kanske det vore nåt för mig att plantera ute vid stugan. Jag har ju inte gröna fingrar men hatar eller rättare sagt är livrädd för dessa slingrande varelser.
Önskar dig en fin dag, kram Ing-Britt

Lilla Huset sa...

Vilken växtkraft, den trivs onekligen hos dig. Så fint du har det, gillar din entré som verkligen är inbjudande. Jag kommer att titta till dig ibland, för jag kan nog inte låta bli att läsa bloggar ibland. Ha en riktigt fin sommar./Kram Merja

Lena sa...

Vilken vacker veranda du har!!!
Libbstickan ser verkligen ut att trivas :) Gillar den!!!
Har du prövat pesto med libbsticka o persilja? Gott o lite annorlunda!
Lena

Änglarnas hus sa...

ja det var ett enormt exemplar! Så ormen hålls borta? Ja då är det en välkommen planta förstår jag..även om den i stället snart kommer in i stugan..hihi..

må så gott!! Kram Sanne

Vardag och flärd sa...

Den har växtkraft minsann! Jag tog bort min för många år sedan, hade inte så stor användning för den så den fick ge plats åt något annat.
Kram Eva

A House With A View sa...

Galet snygg veranda!! Och växten gör sig jättefint där!!! Snyggt med fina gruset på gården också, jag behöver verkligen fylla på här hos mig, det har inte gjorts sedan vi flyttade in, har inväntat att bli klar med alla rabatter först.

Ja jag såg också varningen på min blogg, när jag tog bort länken som orsakade det råkade jag ta bort hela länklistan till alla bloggar, haha!!

Kraaaaaaaaaaaaaam aka

Mon jardin en ik sa...

Så stor den är. Jag har en också men inte alls lika stor som din. Egentligen tycker jag inte om den men när jag nu vet att den håller ormen borta får den stå kvar.
Kram
Anje

Ezter sa...

Imponerande! Synd den inte luktar gott, för den är ju onekligen dekorativ!

Margot sa...

Så mysig din veranda ser ut och helt otroligt vilken växtkraft den växten har, den ser verkligen ut att trivas!
Ha det gott!
Kram

Ninnis sa...

Snacka om växtkraft...tror väl jag att orm å oknytt håller sig borta...oigenomkomlig som törnrosas häck...hoppas bara att bekanta tar sig fram...=)

Ha det bra !

Kram Ninni

lisashus sa...

Oj, oj, oj! Jodå, jag har varit med om samma sak på mitt förra torp - den tokväxte där också ändå upp till taket och verkade stortrivas.
På nuvarande torpet däremot trivdes den inte alls, blev bara gul och växte knappt något!! Så olika det kan vara. Den ser verkligen präktig ut, men jag antar att du inte gör av med allt till kryddningen. Några få blad i en god höstrotsakssoppa gör susen.
Så fint det är vid ditt hus och dina ytterdörrar är så vackra så man dånar!:)

Ha det fortsatt gott i sommaren!
Kramar
Lisa

Merja sa...

Den var verkligen enorm:) Vet inte hur den i vedevåg ser ut nu, som hade några år på nacken. Men den jag har nu ser ut som en fjutt jämför med din:)
Ha det gott!

nattugglan sa...

men jisses vilken växt,,den växte så det knakar fast du klipper ...Men himla bra om ormarna håller sej borta...ha en bra dag!

Vitt hus med svarta knutar sa...

Helt otroligt så den växer! Verandan ser yttepytteliten ut med den gigantiska växten bredvid. Det är synd att den inte doftar så gott. Det som har växtkraft liknande din libbsticka här är kirskålen, vi krigar ständigt om vem som äger trädgården. Tur att den inte är lika hög som libbstickan;-)

Tack för din omtanke om min rygg. Naprapaten har gjort ett strålande jobb, men det gäller som sagt att göra saker med måtta och på rätt sätt, för att inte förvärra problemet.

Önskar dig en underbar dag!
Kram,
Regina

KATE ♥ sa...

Det røde huset ditt er veldig sjarmerende.
Jeg viste ikke at Løpestikken hadde sånne flotte egenskaper. Vi fjerna nettop en stor en fra kjøkkenhagen i fjor. Skulle ikke gjordt det.
Takk for din varmende kommentar ang min manns sykdom.
Klem fra Kate

Marianne sa...

En sån ska jag ha vid varje knutbräda, vi hade våran första närgångna huggis här i går! Vi har bott i 20 år och inte en orm på tomten (som vi sett) men nu låg den nära, hua!:(
Lite läckert med sådan växtkraft, den är ju fin!
Ha en fin torsdag!
Marianne

Fru C sa...

Libbsticka är lite livsfarlig ... växer och växer. Jag har ingen längre men jag glömmer den inte.

Ingen semester här ännu men härligt och varmt är det fast man jobbar ;-)

Kram//Carolina

Home Bohemia sa...

Hej,
Åhh såå fint du bor!! Kul att börja blogga nu när du blivit pensionär...det är en trevlig sysselsättning::) Min första titt här och jag kommer gärna tillbaka.
Kram Maria

Tiger sa...

Så fint du har det vid din veranda! Dörrarna är underbara! Men kanske att du får flytta libbstickan så att den inte tar över hela verandan... Vad har du gödslat med för dundermedel...? ;-)

Sommarhälsningar
Elisabet

Snäckskalsdalen. sa...

Men den är ju jättesnygg där den står, den gör hela verandan, tycker jag. Vilken välsignad växt, synd den inte är en angenäm sensation i matlagningen.....Fast det är klart, klematisen är ju underbar förstås och får den mer utrymme så...
Agneta kram

Pia Gustafsson sa...

Wow.. vilken växt. Jag vet ingenting om libbsticka så nu har jag lärt mig något nytt. Kram Pia

Mycket annat & lite betong sa...

Så skönt att du slipper oknytt och orm!
Det var väldigt så stor den är!
Jag hade också en libbsticka men den försvann, så nu är det nog oknytt vi har här.

Vi blir nog tyvärr tvungna att fälla resten av trädet.

Ha en trevlig helg!
Agneta