måndag 23 juli 2012

Igår var det... så länge

När vi flyttade till vårt röda hus för nio år sen så var det speciellt två av de gamla äppelträden som var dåliga. Ett tog Gubben ner ganska omgående men det andra fick stå kvar... så länge.

Igår när det började blåsa fick jag av en tillfällighet se en stor spricka i hela stammen, nerifrån och upp. Och den vidgade sig vid varje vindstöt! Hjälp...


Den grövsta grenen hängde över grannens hästhage så stolpar och tråd måste i hast tas ner och Gubben balanserade på stege med motorsåg... Jo, det gick bra! Men det var i sista sekunden...I höst får vi fälla resten. Jag saknar det redan.

Ser ni sprickan i stammen? Igår glipade den rejält må ni tro!

Blåser gör det idag också. Och mer regn ska vi få. Jordgubbarna har möglat bort och i odlingslådorna växer det dåligt. Aldrig tidigare har jag varit med om liknande regnmängder. Ska det inte vända snart?

Hoppas ni har bättre väder!

31 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Oj, oj. Vilket äventyr. Förstår att du sörjer gamla äppelträdet, de är så vackra! Och precis. Ska det inte väääända snart! Blåser löjligt mycket.

Vardag och flärd sa...

Helt plötsligt händer det saker med gamla äppleträd utan att man väntat det! Synd för de är så vackra där de står, jag har rosor som klänger i mina gamla träd. Tur att ni kunde rädda staketet i alla fall!
Kram Eva

Birgitta sa...

Oj, vilket drama, men tur att ingen kom till skada. Odlingarna hos oss av morot, mangold, spenat är helt borta, det trista regnandet är en plåga. Just nu regnar det och verkar vara grått och trist hela dagen.

Det är tur att man kan roa sig inomhus mellan varven.

Kramar Birgitta

Merja sa...

Så tråkigt!...tur du såg sprickan. Ni får plantera ett nytt.
Inte känns det som vi haft någon sommar än.
Ses ikväll:)

Britt sa...

Här hemma har äppelträden blåst ner ett förra året och ett året innan rikitigt tråkigt tycker jag. Vi ses till kvällen//Britt

lisashus sa...

Tur att ni upptäckte sprickan i tid! Vem vet hur det kunnat gå! Trist när gamla träd inte vill vara med längre.

Ja du, vädret denna sommar har verkligen varit extremt på många sätt! Här har vi haft ett par dagar utan regn och det känns så skönt! Idag är det mulet igen och det kan visst komma regn - IGEN! Jag förstår att det inte varit jordgubbsväder!
Mina hallon började mogna först i torsdags! De brukar ju vara klara i början av juli!
Det är så mycket som blir "snett" när det inte blir nån riktig sommar! Vi får väl hoppas på en varm och fin höst då...!
Kramar
LIsa

Huset i bullerbacken sa...

Vilket vackert hem du har!

Det där med träd kan vara lurigt. Vi har en gigantisk lönn precis brevid huset och den har en spricka som måste kollas upp. Den har funnits länge, är ca 100 år gammal, men iom att den står så nära huset och två till hus så vill man inte att den ska gå sönder och hamna på något hus.

Ha en bra dag!
Kram/Anna

Lövkojan sa...

Så tråkigt med trädet, de ger ju verkligen trädgården ngt extra!

Jo, vi har haft fint väder till och från med idag blåser det halv storm så det är hobbyrummet som gäller!

Ha en fin dag, kram Marie-Louise

Lena sa...

Alltid tråkigt med gamla träd som försvinner. Dom ger sådan karaktär åt trädgården!
Roligt att ni tittade in i lördags!
Välkomna igen, vid tillfälle!!!!
Nu vill jag ha SOMMAR, innan det blir höst - helst......

Majberggrens's Värld sa...

Jag kanske har missat var i Sverige du bor men visst har det regnat i Göteborg men även fint väder. Eftersom jag inte är "badfantast" så räcker det med ca +20 och ett litet moln stör inte heller. Jag har ett växthus ,kan du se på min blogg om du vill, och det är fantastiskt bra. Ett litet "hus" att inreda som man vill....Kanske kan du spara en stubbe av ditt träd och ställa någon blomma eller så på. //M

Vitsippan sa...

Hej Eva-Marie !

Tror Du jag kommit ihåg att fråga om hon läst boken. Minns bara att när hon fick den log hon,för det stämde så precis.Pratade med Madeleine i Lördags, men då kom den inte på tal.Jag skriver till henne.

Det finns inget som vara för evigt inte ens äppelträd.

Ha en fin vecka !

Kram Mi

Eleonora sa...

Ojoj vilket elände med trädet, men har det stått i så många år måste man förstå om det blir trött och vill sova. Du får väl hitt på nåt istället för trädet där. En meditationsstubbe kanske?

Synd om dina jordgubbar och att växtligheten är så konstig i år. Men gubbar finns ju att köpa - omutifallatt - Stor sommarkram

Pilgrim sa...

Men vilken dramatik. Förstår att du kommer att sakna det. Gamla träd är ovärderliga.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Tiger sa...

Det blir så tomt när gamla träd måste tas ned. Det märkte vi när det gamla plommonträdet dog. Kanske kan du spara någon del av trädet och låta en honungsros klättra där? Och så får du plantera ett nytt äppelträd.

Samma väder här, tyvärr. Tur att vi har ett växthus. ;-) Där passar det bra att vara när inte solen ligger på så det blir alltför varmt, och så slipper man blåsvädret... Vill ha SOL och VÄRME medan det är sommar!

Sommarhälsningar
Elisabet

Pia Gustafsson sa...

Ja vad trist och tomt. Gamla fina äppelträd som blommar så vackert på våren och ger goa äpplen senare.. Kram Pia

Ezter sa...

Det blir tomt och tråkigt! Vi har en björk som är sprucken hela stammen, men den lever och frodas. Verkar inte bli större glipa heller, så den får stå så länge det går!

Sara sa...

Förstår att du inte vill ta bort det. Det är så vackert med gamla fruktträd och man hinner inte precis odla nya :( Men vad ska man göra när åldern tar ut sin rätt...
Jag fasar inför den dagen när våra äppelträd inte kan stå kvar, för de är verkligen charmiga.

Anonym sa...

Var det där alltså ett äppelträd? Jösses så högt! Tur att ni hann få ner det i tid.

Camilla sa...

Synd på ditt fina träd! Du får plantera ett nytt och se det växa istället. Regn, regn och åter regn. Så har vi det också här i vår vrå av världen. Det verkar iallafall vara rättvist väder i år, alla får sin beskärda del. Tack för en fin utlottning förresten, hade gärna haft turen att vinna ett hjärta men nästa gång kanske... Kram Camilla

Snäckskalsdalen. sa...

Aj, aj, aj, det fina gamla äppleträdet. Men skönt det inte for på huset eller in i hagen. Du får plantera något annant redan nu så det är förberett......

Igår kväll kom vädret hit. Alltså inte det fina. Nu kom det VERKLIGT höstlika vädret, det stormar, det regnar, det blåser kuling när det inte stormar, vägskyltar vid E6:an har blåst ner och trafiken lär stå still - vad är detta. Jag tror jag utgår.

Agneta kramar

Skaparglädje sa...

Tur att gubben inte trillade ner.
Jag och min man satt just och tittade på ett av våra äppelträd. Det är inte så stort än, men äpplena blir aldrig goda. Det är ett cox orange och de man köper i affären är ju goda men inte våra. Vi sågar nog ner det och planterar ett nytt. Jag vill ha ett "alice" äpple.
Kram!

Ewa`s Galleri sa...

Oj vilket väder ni verkar ha
tror vi har det riktigt bra här
Vad tråkigt med äppleträdet
Var med om att ett äppleträd ramlade ned på natten,kom ut på vår balkong och det kändes så konstigt ,det var något som fattades,och det var ovanligt ljust
Och när jag böjde mig över räcket så låg trädet där
Inget roligt
Ha en skön kväll

Cajsas Faster sa...

Du får spara stubben så kaprifolen har nåt att klättra i. Det ser iallafall fint ut.. men jag förstår att du sörjer. Gamla träd behövs i trädgården.

Ha det så kul ikväll. Har anat mig till att du får besök..

Kram marie

Lantis tantiz sa...

Vilken katastrof, det blir så tomt när man förlorar så gamla träd.
Hoppas du fyller tomrummet med något fint!

Rosa i huset i vitt sa...

Det ser nästan lite trollskt ut trädet ...lite småmysigt.
Ja vädret har ju inte varit så bra
min persilja vill inte alls iår och den brukar växa som bara den..likaså svarta vinbär ser dåliga ut

Kram Rosa

annika sa...

Det är en knepig sommar som vi har i år. Kanske kan det bli lite varmare.
Synd med trädet men som tur är kan man ju plantera nya. Vårt ena äppelträd hade dött så vi har sågat bort grenarna men har stammen kvar till Klematisen att klättra på.

I dag har jag suttit en del vid symaskinen. Det är kul att sy då man kommer igång.

Kram
annika

Mon jardin en ik sa...

Så tråkigt att trädet inte ville vara med längre men vilken tur att du upptäckte sprickan i tid.Vi har nu en värmeböljan på gång.Den här sommaren tycker om extremer.Nätterna är jättekalla och på dagen stiger temperaturen till 34 grader.Tråkigt att allt regnar bort det har det gjort här med och nu det här. Stackars växterna.
Anje

Mycket annat & lite betong sa...

Oj, erat träd också! Så nu har ni ett halvt träd precis som vi.
Är det oknytt?! Hjälper inte libbstickan!

Kram Agneta

Elzie sa...

Tänk att man kan bli så förtjust i ett träd. Förstår dig precis för även om vårt träd inte var gammalt, så var det JAG som planterat det, haha.
Hoppas verkligen ni har fått bättre väder. Här har det varit sol och +28 grader idag.
Kram Elzie

Anonym sa...

Men oj oj har ni så mycket regn. Här tror jag att det torkar bort istället. Vattnar och vattnar.
Vårat äppelträd blev rejält sargat av vinterstormarna. Gamla träd klarar nog inte så mycket.
Ha det gott och hoppas ni har fått sol ni också.
Kram
AC

linnea-maria sa...

Jag är också besviken på denna sommar, man får ha tur om inte frosten tar skörden för det har ju inte växt någonting :/