måndag 14 januari 2013

Hjärtan på tråd och boktips


Ytterligare en gammal växt, Hjärtan på tråd, inte fullt lika gammal som mitt olivträd men säkert tre-fyra år vid det här laget.


Jag har klippt ner det nästan helt vid ett par tillfällen och det belönar mig genom att snabbt skjuta nya revor. Som jag snurrar ihop när de når golvet. Jag vattnar alla mina krukväxter mycket sparsamt, den här som står i mormorshyllan glömmer jag av helt ibland... och då är det snustorrt i krukan vill jag lova!

Så har jag fått frågan hur jag sköter mitt gamla olivträd. Vad ska jag säga... inget knep alls. Vilovattning under vintern, rejäl beskärning och omplantering på våren, samma svaga gödselvattning under sommaren som övriga sommarblommor. Och på vintern står det ljust i fönster utan element under men i normal rumstemperatur. Jag tror det anpassat sig till vårt klimat under åren. Om jag skulle köpa ett nytt kanske det inte alls skulle klara sig?

Har precis läst ut en mycket trevlig bok som Christel Kvant skrivit. Hon ni vet med de fina och bra trädgårdsböckerna... Trädgårdens rum, bland andra. Hon har gett ut sin första roman, Resan till Ribston. Lättläst och igenkännande... tycker jag!

Hoppas ni har fått lite sol i helgen, det fick inte vi. Bara grått och kallt. Jag kryper under ullfilten igen tillsammans med Nisse, som tackar för uppmärksamheten!

Ha det bra!

24 kommentarer:

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Hjerteplanten er så fin og når jeg ser på Oliventreet blir jeg nesten misunnelig!!! (Men når jeg var liten så lærte jeg jo det at det var stygt å bli misunnelig hehe.) God mandag til deg ! Klem

Jenny sa...

Här var det sol i helgen men jag var dålig på att vara ute. Frös så fruktansvärt om ansiktet!

Jag har samma hjärtan jag, krukan står på hyllan ovanför tv:n och jösses vad den växer! Rätt vad det är når de nästan i golvet och jag är där och klipper. Kan man ta skott från den, vet du det? Tacksam eftersom den tål att glömmas bort vad gäller vattning.

Kram,
Jenny

Vardag och flärd sa...

Hjärtan på tråd är faktiskt en växt som jag klarar att hålla liv i - så den är jag väldigt förtjust i! Din står så vackert i porslinsbyttan bredvid fotot av den lilla flickan i vacker ram, det är så fint tillsammans.
Tack för boktips, jag har läst flera av Christel Kvants trädgårdsböcker och kollade på Resan till Ribston, den låter riktigt trevlig så nu står den på listan över "att köpa".
Ha en fin vecka!
Kram Eva

Mon jardin en ik sa...

Söt växt. Här har jag inga långlivade växter i.o.m att vi inte bor här på sommaren. Det blir slit och släng tyvärr.Vintern är här med minusgrader och sol.
Kul med boktips. Hoppas den finns som e-bok.
Ha en fin vecka
Anje

Birgitta sa...

Så fin din hjärtan på tråd är, det är väl kanske knepet att klippa hårt för mina blir bara långa rankor, tack för tipset, man får inte vara för rädd att kapa. Men annars är det också en växt som passar mej, vattnar det gör jag en gång i veckan, det får räcka, det är så mycket annat man vill göra....

Fint med ditt olivträd, det är nog så att det anpassar sig om man sköter om det på samma sätt varje år. Tyvärr är jag lite knyckig i mitt sätt att behandla växter och glömmer bort dem emellanåt.

Trevligt med ett boktips, nu är det många böcker som blir lästa när man sitter inne och kurar.

Ha det gott, kramar Birgitta

Snäckskalsdalen. sa...

Hjärtan på snöre är så fina, en av mina favoriter. Och som du skriver, nästan så lite vatten som är möjligt.

Så vacker den är din risgrynsburk, det ser så hemtrevligt ut!

Vi har haft lika mycket och samma dåliga och tråkiga väder i helgen men nu har det ljusnat lite på himlen.

Agneta kramar

Meta sa...

Hej svejs!
Jag sköter mitt ungefär som ditt bara det att jag beskär inte mitt så mycket.vet inte om det kan vara det som gör att det bär oliver. jag brukar ha varenda år men de är inte alla som det blir ätbara oliver av.
Ha en fin vecka
Kram Meta

Fru C sa...

Olivträdet har helt säkert anpassat sig, och det har ju varit med ett tag.

Nu längtar vi efter våren och framförallt ljuset, här har vi ju ingen snö heller så det är inget vidare just nu.

Jag hade definitivt gjort som Nisse!

Pia Gustafsson sa...

Vad fint med ditt hjärta på tråd i porslinsburken. Jag har ett jag med som får samma behandling som ditt. Kraaam Pia

Rosa i huset i vitt sa...

Hjärtan på tråd är så fint men de trivs inte hos mig så bra ..men hos dig frodas de syns det
ha en bra start på veckan
kram Rosa

Huset bakom lindarna sa...

Vissa växter lyckas man bättre med och de brukar bli favoriter, jättefina bilder! Kram/Finas mammis

Tiger sa...

Fast jag tror nog att du har rejält gröna fingrar och väldigt bra inomhusklimat! Mina hjärtan på tråd brukar bli lite torra och tappa en del blad och ser inte alls så där fina och kraftiga ut så här års... ;-)

Vinterhälsningar
Elisabet

Fröken Kråknäs sa...

Jag tycker det är lite kul med växter som har en historia. Hos oss har vi några "penningaträd" som min farmor tog med till Sverige när hon flyttade hit i slutet på 50-talet. Vi har inte originalen utan barnbarnen. Jag tror att min farbror fortfarande har originalet kvar hos sig. Nu har även äldste sonen fått med sig plantor som måste vara barnbarnsbarn.

Kram Katarina

Lena sa...

Har också en Hjärtan på tråd, som jag glömmer att vattna! Min ser dock inte lika livskraftig ut!
Här har det varit sol på förmiddagen idag! Sen började det snöa, sakta o stora flingor!
Ha det gott under filten!!!

Merja sa...

Söt hjärtan på tråd! Länge sen jag hade en sist. Kanske skulle köpa en när jag köper tulpaner idag. Det är visst tulpanens dag idag.
Ha en fin dag!

A House With A View sa...

En jättefin och tacksam växt tycker jag! Jag brukar glömma mina växter här hemma också, det blir de härdiga som överlever:))) Det brukar oftast bli så att jag köper någon ny fräsch blomma lagom till att vi ska ha något kalas här hemma, då inser jag hur risigt det ser ut i fönstren, hihi!!

Kraaaaaam aka

Anonym sa...

Vad smakfullt o vackert! Jag har aldrig prövat denna växt men i dag blir det i samband med Tulpanköp. Olivträdet beundrar jag, mitt tappar dom mesta bladen men kommer igen när solen börjar värma. Ha en fin dag! kylan börjar ge sej -14 KRAM!Lizbeth.

Helens Universum sa...

Hjärtan på tråd, det hade jag glömt! brukade alltid ha denna växt förr, får nog se till att skaffa en! Vackert olivträd!
Ha en skön vecka!
Kram Helen

Rosor och ruiner sa...

Du har då verkligen gröna fingrar! Mina krukväxter har en tendens att dö ibland...och några hjärtan på tråd har jag väl avverkat...jag glömmer nämligen också mina, och lite för länge ibland... Skall köpa en ny snart, för jag tycker verklgien om dem. Och den skall jag lyckas med har jag nu bestämt mig för =)
Ha det gott!
Kram

Browneyedgirl sa...

Hjärtan på tråd är fina tycker jag =) Önskar dig en trevlig onsdag!

Vitsippan sa...

Hejsan Eva-Mari !

Oh så fin krukväxt, sådan har jag inte sett förr.Det finns en annan lite hjärtfornmade blad som jag glömt namnet på ljusgrön.Inga blommor,hade så mycket växter förr.Så träffade jag en man som var ljusskyggoch med mörka gardiner ständigt fördragna så dog alla mina rumsväxter.Benjaminen han gav mig en Nastasia överlevde långt efter hans död 2003, vi fick sex år ihop,fast han var 14 år yngre.Sånt e´livet,

ska skaffa lite flera som inte för giftiga för katten.Ja nu vet jag, vilken ypperlig bra 70-årspresent krukväxt.Min ena väninna i stan frågade vad jag önskade.

Ha det så gott!

Önskar Dig en fin vecka vad som är kvar av den./
Mi

G:a Affären sa...

Tror bestämt att det är lättare att sköta hjärtan på tråd än oliv träd. Nu har mitt träd som är från i höstas tappat nästan alla blad....aj så bekymrad jag blir. Det jag är mest bekymrad över är eventuell ohyra, som tyvärr många nya växter har. Det blir nog förstoringsglaset!

Ser att vi har likadana mormorshyllor, det är bara det att din är finare!
Tack för boktipset också!

Kramar
Cia

promenader på landet sa...

Hjärtan på tråd, en av mina favoriter:) Ha det fortsatt gott under filten, snart är det vår! Kram från vännen Maria

Raija sa...

Tack för tipset med olivträdet och jag ska nog inhandla ett också.

Hjärtan på tråd är så fina och jag har en liten planta jag fick av en vän. Men behöver nog plantera den i större kruka, för det börjar bli trångt.

Väldigt fina kuddar du gjort och en udda design, men snyggt och en fin färg.