söndag 12 augusti 2012

Vackra kottar och bondbönssallad

Jag plockar inte bara kantareller, inte heller bara blåbär eller lingon på skogspromenaden... nej, jag plockar också kottar!


De kan användas som ett naturligt inslag i inredningen och är mitt bästa tips till hösten, vintern och julen. Ja, jag vet, jag har sagt det förut, titta här. Men är man kär i stenar, snören och björkriskransar... då kan man bara älska tallkottar!


Har ni egentligen sett hur vacker en kotte är? När höll ni en kotte i er hand senast? Ett av naturens under... jag är så förtjust i dem och har en hel glasburk full att se på. Men det ska vara årets kottar och de ska vara ljusbruna inuti! Och snart är det dags att använda dem... men först ska vi ju ha en lång och skön sensommar, eller hur?


Lovade receptet på bondbönssalladen om den blev god... och det blev den! Varsågoda, här kommer det, lite omskrivet och lagom för två.

Per Morbergs sallad på bondbönor och tomat

2 rejäla nävar bondbönor
4 små eller 2 större tomater
1 liten rödlök
Persilja
Olivolja
Vinäger
Salt
Svartpeppar

Pilla ur bönorna och koka dem 3 minuter i lättsaltat vatten. Kyl sen direkt av i kallt vatten och ta av skinnet. Blanda med fint strimlad rödlök, skurna tomater och persilja efter tycke. Ringla över olivolja och vinäger, salta lätt och vrid lite svartpeppar över. Blanda och njut till en grillad köttbit.

Tack för alla förslag på vad jag skulle göra med jättesquashen. Nu gjorde jag det lätt för mig genom att ge bort den till min överlyckliga grannfru som älskar squash! Men recepten jag fick tänker jag prova på mina mindre squashar.

Idag tänker jag flytta lite växter som växer på fel plats och ge vovvarna lite hundvård (trimning och kloklipp). Och i morgon är det trädgårdstramp i Storå med Trädgårdsföreningen. Det är alltid kul att besöka andras trädgårdar och få inspiration.

Hoppas ni alla får en skön söndag och ny fin vecka... ut och plocka lite kottar vetja!

Tänk om alla äldreboenden plockade lite kottar som de gamla fick känna på och hålla i... säkert många barndomsminnen som skulle komma fram då!

24 kommentarer:

Ezter sa...

Kottar är fint!

VillaKarlslund sa...

Vi tog ner en tall på tomten, plockade kottar över hela gräsmattan:)
De är så fina.
Förra året sprejade jag några med vit färg,men gillar dom mer naturliga:))

Ha en fin söndag
Kram Tina

Rose Garden Malevik sa...

finfint.....å verkar gott med :)
å missa nu inte...

B
L
O
G
G
P
A
R
T
Y
T

fortsätter...
VÄLKOMMEN
Håkan

Englar och Betong sa...

Kottar är vackra och man kan använda dom till mycket i inredningen både ute och inne.
Marika

Rosa i huset i vitt sa...

Vilken bra ide ...så långt har jag inte tänkt att man kan göra när man ändå är i skogen.

Kram Rosa

Britt sa...

Jag samlar också in kottar till tändved//Britt

Jord under naglarna sa...

Men vad roligt att du visar det just nu! Jag plockade nämligen kottar i en korg som del av ett stilleben nu i veckan. Jag visar väl mina kottar en annan dag. :)

Blommiga Rutan sa...

Håller med dig! Kottar är så fint! Kan inte gå en skogspromenad utan att plocka kottar!

Kram Anncathrine

Vardag och flärd sa...

Tack för receptet, ska provas!
Jag är också kottsamlare och plockar mycket lärkkottar, de ser ut som små rosor! Och visst vore det fantastiskt om de gamla fick kottar i sina händer, jag ska ge gamla mor kottar för hon plockade själv förr!
Ha det fint!
Kram Eva

Steekjes en Stygn sa...

Brukar också plocka kottar men använder dem mest i mina stora blomkrukor när jag ska plantera. Dem är istället för lerkulorna.Och visst är dem vackra.
Min mormor brukade säga att varje bondbön man åt blev en ny droppe blod.Som barn tyckte jag inte om dem men hos mormor måste jag äta dem.men klart, dem blev tilllagade på ett inte så apptitlig sätt som din sallad.
Anje

Anonym sa...

Kottar är ett måste!!! Dom är så härliga att ta in och dekorera med vilket du lyckats fin fint med.
Kram
AC

Snäckskalsdalen. sa...

Vilken squash! Jösses säger jag, mycket mat där! Undrar vad du gör med den. Ibland har jag gjort kantarellstuvning och gröpt ur squashen och fyllt med svampen och sen in i ugnen. Men jag har lärt mig att squashen är "trögkokt" så den har fått komma in i ugnen en stund själv först.

Bondbönor har jag odlat för första gången i år, men när ser man när dom är klara? Det är ju så gott med bönor och ärter och baljväxter. Ska spara receptet på bondbönesalladen och göra det när mina bönor blir klara1

Agneta kram

lisashus sa...

Bönsalladen låter jättegod och den måste jag absolut prova!

Ibland känns du som min tvillingsjäl som tycker om precis samma saker som jag och har samma känsla för lite oansenliga saker - precis som jag!!!:)
Ja, kottar och snören etc, etc....vad kan man mer begära?:)
Allt gott till dej!
Kram
Lisa

Lena sa...

Vackert med kottar!!
Måste prova ditt recept på bondbönnssallad! Mina är snart färdiga att skörda, om jag hittar dom bland ogräset....
Kram!

Ninnis sa...

Jag brukar oxå pynta med kottar för se det har vi gott om...=)

Gratis är BRA !!!

Ha en skön vecka...<3

Kram Ninni

Vitt hus med svarta knutar sa...

Så vackert det är med kottar i inredningen...naturens skatter är fantastiska...

Den salladen skulle man kunna servera i min fina skål=) Det är nästan fånigt, men när jag ser den skålen i mitt kök så pirrar det till i magen...den kunde ju inte lämnas kvar där i Danmark=)

Ha en fin ny vecka!
Kram,
Regina

Unknown sa...

Kottar är verkligen fint, ska nog ta och plocka ett gäng jag också innan de blir fula.

Såå mycket gott du har att skörda nu, rödbetor bara älskar jag. Och vilken enorm squash du har fått. Såg att du fått massa tips. Jag bara älskar mjuk squachkaka med nötter, ett recept som jag tror kommer från Merja så prova det :).

Bönsalladen lät också smarrig så det receptet sparar jag.

Ha de gott, kram Ing-Britt

G:a Affären sa...

Åh, har vi en ekorre i Lindesberg också? Här är också en kottsamlare, ett år frågade grannen om jag eldade med kott!
Visst är de vackra och i glasburk kommer de till sin rätt, dessutom helt gratis. Under hösten kommer samlartagen, jag brukar ha en liten del av skogen med mossa och annat i ett tråg inomhus, för att överleva vintern.
Lövparken ligger nära Hembygdsgården i Fagersta. Tänk så roligt om vi kunde träffas där någon lördag eller söndag! Fundera på det!

Kramar
Cia

Felix sa...

Så vackert med kottarna i glasburken! Det har jag inte kommit på, men det var ett bra tips på förvaring, vackert och praktiskt samtidigt. Jag är också en ekorre och brukar samla lite kottar och dekorera med i julgrupper och annat. Jag har även tagit hem några pinjekottar från Grekland som pryder fönsterhyllan... Fast de är förstås inte färska längre, men vackra ändå.

Sensommarhälsningar
Elisabet

linnea-maria sa...

den salladen lät rikgtigt god! Jag sparade bönor från förra året och sådde och det blev många plantor :). Det är ju så gott!
Jag kanske skulle hitta på något med de där förbenade tallkottarna som täcker min grusgång ;)
Kram /Therese

Systrarna Hjertén sa...

Bra tips, tror jag vet precis vart jag kan ha lite kottar i höst!

Lena/isklockan sa...

Jag gillar också kottar. De är så vackra och bra till lite av varje.-)

Ska spara receptet.

Kram

A House With A View sa...

Det där receptet verkar vara något i min smak:)) Tack för det!!! Ja visst är det fint med kottar! Överlag gillar jag det som går att plocka in från naturen, det är verkligen charmigt!!

Kraaaaaaaaaaaam aka

Marie sa...

Ett insperationstips ang. kottar. Jag var på en trädgårdsrunda förra helgen där folk visade upp sina trädgårdar. Där hade en kvinna en liten rabatt med lavendel och jorden var täckt med kottar - snyggt.
Kram Marie