onsdag 15 augusti 2012

Jag har också liljor!


Så många vackra liljor jag sett, både i bloggar och hos vänner! Och jag har undrat varför inte jag har några i min trädgård? Men så kom jag på... jag har ju min Doftlilja!


Den har stått utanför Glädjehuset tidigare men nu fick den flytta upp till huset. Doften är himmelsk när man går förbi! Och jag har faktiskt en Doftlilja som övervintrat i rabatten också, den har tydligen legat där under flera år och har bestämt sej för att komma upp just i år. Jag vet att man ska plocka upp och förvara lökarna mörkt under vintern... men jag är dålig på sånt. Därför finns inga Dahlior hos mig heller.


Och så har jag minsann en lilja till för i våras köpte jag några små rotbitar av vit Afrikas lilja. Nu har de växt till sig och jag är så förväntansfull om det kommer att bli nånting av dem! Vet att det tar flera år innan de blommar. Den ska få stå i svala lillstugan tillsammans med pelargonerna i vinter. Sen får vi se...

Idag blir det målning av ett loppisfynd som stått till sig på vinden ett tag och som jag ska sälja sen... kanske. Och i morgon får jag kärt besök av dotter Å... det ser jag fram emot!

Må så gott och ta hand om er!

22 kommentarer:

Raija sa...

Den var jättefin liljan. Jag är precis lika dålig på att komma ihåg att ta in vissa knölar, så därför har inte jag heller sånt i min trädgård.

Anonym sa...

Åh vad jag gillar dina trädgårdsbilder. Så fint du har det och vilken inspiration jag får.
Kram
AC

Silversmed Linnéa sa...

Ja, vi har också precis samma doftliljor... tror jag fick dem av alltomträdgård förra året och de är SÅ vackra... vi har lite andra liljor också som slagit ut förut så dessa var sena, men åh så vackra!
Vilken kul idé att sätta dem i en kruka.... Jag tror jag ska se om mina överlever vintern i backen, fast det stod att de ska upp. Men det är mycket som borde upp enligt experter som överlever här! Vi har också haft hyacinter blommande i sommar, som jag tryckte ner tidigt i våras från julpyntet inne.. hih.. DE doftade!

Ha det gott! Nu är hösten här och cafét fick stänga för gott. Det var ine mycket till sommar att hurra för! Kanske nästa år blir bättre....

Kram Linnea

Skaparglädje sa...

Vilken fin doftlilja, bra att du flyttade fram den så du får känna doften. Jag har en doftlilja i mina rabatter, jag plockar aldrig in lökarna på vintern men den kommer så snällt tillbaka nästa år, men det kanske är olika på olika sorters liljor, vad vet jag.
Kram!

Blommiga Rutan sa...

Doftliljorna är det bästa!
Underbar doft! Tyvärr har vi inga liljor överhuvudtaget här i trädgården, har fått för mig att de är svåra, och så det här med att gräva upp lökar... Neej, det är inget för mig, vet att det inte skulle bli av. Men att ha i kruka som man sedan ställer lite svalt, det är en helt annan sak. Kanske man skulle skaffa sig en liten doftlilja? Din ser så vacker ut.

Skön fortsättning på veckan och ha det såå mysigt med dottern.
Kram Anncathrine

lisashus sa...

Ååååh, just det - det var ju SÅ som de skulle bli! Förmodligen har du vårdat dina lite bättre! Grannfrun och jag köpte såna knölar på trädgårdsmässan, men ingen av oss lyckades. Det blev bara några torra trasliknande saker som kom ur bladen! Oj, så vacker den är! Undrar just hur du har gjort!
Nej - dahlior blev det inga här heller, mest för att de blommar så sent - ibland när frosten har kommit och då är det ju helkört.

Lycka till med målandet!
Kramar
Lisa

Pia Gustafsson sa...

Jag gillar också doftliljan den doftar verkligen underbart. Spännande att få se loppisfyndet sen. Kram Pia

Tiger sa...

En sådan vacker lilja du har! Och doftar till på köpet... Jag har prövat både gladiolus och dahlior, men lyckas alltid ta död på dem förr eller senare eftersom jag glömmer gräva upp lökarna i tid. Men de liljor vi har i trädgården gräver vi aldrig upp. De kommer tillbaka år efter år och verkar ju trivas eftersom de blommar så generöst. Så den sortens liljor kan du också ha!

Sensommarhälsningar
Elisabet

Rosa i huset i vitt sa...

Så fin Lilja ... har aldrig lyckats med Dahlior...kommer ihåg mormors..hon hade hur fina som helst

Ha en bra dag
Kram Rosa

Ezter sa...

Men jag har inga liljor :( Är lat med trädgården!

Snäckskalsdalen. sa...

Vilken fin lilja! Och jag är nog som du, jag hade en, men har nog inte haft en tanke på att den möjligen hade mått bra av att tas upp, så den är borta, puts väck. Nu får jag njuta av din i stället!

Glömde, kottarna, jag svamlade om allt men inte om dom i förra kommentaren.....du vet ingen som om hon varit till något land där det finns fina kottar har med sig mer kottar än kläder i resväskan hem?
Så var det sagt! Alltså kottar är underbart vackra!

Agneta kram

Hjärtruds Stuga sa...

Skönt att höra att det inte bara är jag som inte har Dalior och annat som måste plockas upp på hösten. Jag har provat några år men det är likadant varje gång. Frosten hinner före mig. Jag njuter av alla fina bilder från andra bloggar istället.

Ha en fin dag

Kram Karin

Rosor och ruiner sa...

Några liljor har inte jag, vi får se framöver om det kan bli nån...Vad mysigt du har där med tunnan och krukor och så!
Tack, kvällen blev precis så mysig som jag hoppades!
Mina flox, jo de första åren drabbades de ofta av mjöldagg, men det har förbättrats och de sista åren har de nog inte haft några angrepp alls. Äldre exemplar brukar annars ofta drabbas, och jag har sett att de som säljs nu ofta saluförs som "mjöldaggsfria" så det är värt ett försök, jag gillar dem skarpt då det inte är så mycket som blommar annars så här i augusti.
Må gott!

Lena sa...

Vacker doftlilja! Liljor doft ju oftast underbart!
Har också lite svårt med knölar som ska tas in på hösten ;) , men jag har klarat några dahlior i två år nu!
Ha det så trevligt med dottern!!!
Kram!

Vardag och flärd sa...

Doftliljor är så fina! Mina var kvar i rabatten i flera år men föregående vinter klarade de inte. Dalior har inte jag heller, alldeles nog med att försöka övervintra pelargoner.
Ha det fint med dottern!
Kram Eva

Ninnis sa...

Vilken fin doftlilja....nästan så att jag känner doften genom skärmen...=)
Jag har inte heller tålamod med lökar som måste upp så det är tur att det finns annat som klarar att stå kvar i backen hela året.

Kram Ninni

Queen of Kammebornia sa...

Hurra vilken fin lilja!

Queen of Kammebornia sa...

Hurra vilken fin lilja!

Hem & Drömmar sa...

Det var en fin lilja du kom på att du hade, klart den skulle få flytta upp till huset så du får njuta mera av dess skönhet och doft :).
Ha de gott, kram Ing-Britt

Eleonora sa...

Doftlilja - jo jag tackar jag! Tur att du kom på att flytta den närmare entrén.

skifferhuset sa...

Så fina liljor! Samma här... att ta upp knölar är absolut inget för mig! Ha nu en fin helg! Kram Iréne

promenader på landet sa...

Låter som du har det riktigt bra med doftande blommor och kärt besök av dottern! Önskar dig en riktigt fin helg! Kram från vännen Maria