söndag 23 september 2012

Gamla ytterkrukor blir som nya?

För så där en tjugo år sen bytte jag ut alla mina gamla ytterkrukor. Jag var så trött på de olikfärgade och olikmönstrade jag hade. På Obs!, som Coop Forum hette på den tiden, så hittade jag ljusbeiga släta och enkla för en billig penning. Dessutom fanns de i en mängd olika storlekar. Varje gång jag var in på Obs! så köpte jag några och till slut hade jag krukor till alla mina blommor.


Dessa krukor har jag haft sen dess.


Åren har gjort sitt och efter flera flyttar så är de ganska nötta och skamfilade, som i och för sig bara jag ser, men färgen... jag börjar tröttna på den tråkbeigea färgen! Formen och enkelheten gillar jag. Köpa nya? Nej, aldrig... På bilderna ser de nästan vita ut men jag lovar, de är väldigt beigea!

Jag tänker försöka fräscha upp dem med vit matt sprayfärg! Ja, jag har redan provsprejat en och den blev riktigt bra. Hur hållbar färgen kommer att vara på de glacerade krukorna vet jag inte. Men jag provar!

Petitesser och larverier? Kanske... men för mig är detaljerna viktiga för helheten. Ni ska få se hur det blev när jag är klar med alla.

Först sandpapprar jag och tvättar med lacknafta. Sen sprejar jag tunt i omgångar så inte färgen rinner. Det går bra att vara utomhus även om det bara är 10 grader, färgen torkar ändå. Jag använder Fache grundfärg vit.

28 kommentarer:

Ezter sa...

Jättesmart tycker jag!

STENLYCKA sa...

Det kommer att bli jätte fint säger en som gillar vitt.... jag har också målat några krukor som hade andra färger än vitt, jag målade med pensel men det blev bra och färgen sitter fast efter flera år.
Lycka till, det skall bli kul att se det färdiga resultatet. Jag gillar också ditt kvinnohuvud som du har i fönstret, som du kanske sett på min blogg så är en av mina laster gips figurer..
Ha en fin söndag!
Kram Raina

lisashus sa...

Vita krukor är alltid snyggt och lagom neutralt så att växterna får komma fram! Vilke bra idé att spraya dem vita! Det ser jättefint ut i dina fönster och tänk att din novemberkaktus redan blommar! Jag väntar här på mina! Ännu ser jag inga knoppar...!
Önskar dej en härlig söndag och hoppas att din förkylning har släppt.
Här är det segt på den fronten!
Kram
LIsa

Cajsas Faster sa...

Det kommer bli jättefint. Själv är jag sugen på färg, massor med murriga färger till hösten. jag får se om jag ska överge det vita i ett rum och gå lös.. sen får jag se om jag ångrar mig. Vitt är ju så himla fräscht!

Ha en bra dag. Det är uppehåll här så nu ska jag gå ut!

Kram Marie

Lövkojan sa...

Mycket bra idé, istället för att slänga eller ge bort, göra om! Har också just upptäckt sprayfärg, så bra.
Då får vi snart se resultatet hoppas jag :)

Ha en fin dag, kram Marie-Louise

Rosor och ruiner sa...

Inte är det larverier inte! Visst vill man förändra och fräscha upp, och det kommmer bli jättefint!

Lena sa...

Spännande! Har också en massa tråkiga vita, beiga krukor.....
Kul att se hur det blir sen!!!

Villa Ryttarängen sa...

Smart att återanvända de gamla som säkert kommer bli jättefina när du är färdig. Kram Pia

Susanne sa...

Tänkte lite decoupage kan man ju göra oxå på trista krukor...Kram i höstmörkret,,,

Anonym sa...

Visst är det bra med sprayfärg. Här hemma sprayas både det ena och det andra. Kan tipsa om Clas Ohlson som också har en vit grundfärg som kan användas både ute och inne på de flesta material. Flaskan kostar inte många kronor. Ha en fortsatt skön söndagkväll. Kram Adina

Blommiga Rutan sa...

Vita krukor är såå vackert!
Blommorna kommer till sin rätt, tycker jag. Sedan är det ju alltid jätteroligt att kunna fixa, greja,göra om det gamla man redan har. Det känns bra på något sätt.

Ska bli kul att se när du är klar!

Önskar dig en skön söndagskväll
Kram Anncathrine

Avslutat konto sa...

Nä, det är inte alls fånigt! Återbruk, recykla, att göra nytt av gammalt är det mest respektfulla sättet att leva! Varför köpa nytt när man kan laga och renovera?
Jag håller på dig Eva-Mari! Blir jättefint och fräscht! Kul att se att det gick bra att spraya! Jag penselmålade två gamla krukor i somras för utomhusbruk och det funkade det med!

FINT FINT!

Kram o ha en fin söndagskväll du duktiga kvinna!

Linnea

promenader på landet sa...

Hej vännen! Det låter väl jättebra att piffa krukorna själv, dels är det roligt att fixa och få känslan av nytt men ändå ha de gamla kvar:) Ska bli kul att få se bilder sedan! Må så gott kram från Maria

Skaparglädje sa...

Jag har massor med olika krukor i olika färger, försöker pussla ihop dem så jag får vit i ett rum, osv.

Steekjes en Stygn sa...

Mycket bra ide att färga dem istället för att bara köpa nya.För många år sedan samlade jag Gustavbergs vita krukor och har aldrig kunnat slänge dem. Dem fanns i ett skåp men nu står dem på fönsterbrädan igen för växterna gör sig ändå bäst i vita krukor.
Ha en bra vecka.
Anje

annika sa...

Bra att återbruka ju. Läste om er härliga semester. Så får det bli sen då man inte jobbar...det ser jag fram mot :).

Kram

Vardag och flärd sa...

Jag har också spraymålat ett otal krukor vita, hade inte hjärta att slänga alla färgade krukor när de var bra i storlek. Det blev jättebra - och billigt!
Kram Eva

Raija sa...

Det är snyggt med enhetliga krukor och jag gjorde samma sak som du, när vi flyttade in här i huset för 8 år sen. Då började jag köpa på mig enkla offwhitefärgade krukor, liknande dina. I köket har jag en annan modell men med samma färg.

A House With A View sa...

Vilken fiffig idé! Och jag håller med, detaljer är viktiga - de gör ofta hela intrycket!!! Och det är ju inte billigt med krukor så smart att fräscha upp dem själv. Återanvändning tycker jag är bra:) Charmiga tavlor du har på väggen där också, ser så ombonat ut i ditt hem!


Ps. tuuuuuuuuusen tack för fin kommentar hos mig, den värmde!

Kraaaaaaaaaaaaam aka

Snäckskalsdalen. sa...

Krukor jaaa. Jag använder numera allt som kommer i min väg till att sätta krukväxterna i, men jag har några som är precis ton i ton med våra väggar och dom har jag intill mig här i mellangången där jag har skrivbord osv.....

Dina krukor har en sån där perfekt form så det verkar väldigt påhittigt att fortsätta med dom! Ska bli kul att se hur det blir, känner jag dig rätt blir det perfekt!

Ja, du, vi åkte nog förbi "er" by när vi körde från flygplatsen (Chania) till vår by österut.....det ser alldeles underbart ut på bilderna och vilket vatten, så härligt! Nu kan vi sitta här hemma och gotta oss i minnena, visst är det härligt! Livgivande.

Din gula härliga rabatt gör mig glad! Och jag har också räddat frön till Linnétagetesen, vilken pärla till växt!

Agneta kram

Anna-Maria sa...

Ja varför inte?Om man har hittat det man gillar, varför byta?

Rosa i huset i vitt sa...

Ja varför ska man köpa nytt när det gamla fungerar och lite färg gör ju underverk
Kram Rosa

Elzie sa...

Ska bli intressant att se hur detta blir. Gillar också de krukorna som är enkla och släta. Här finns så många olika sorter så man blir tokig när man aldrig hittar något som passar ihop, haha.
Hoppas du har en fin kväll.
Kram Elzie

Felix sa...

Jag har aldrig tänkt på att man kan måla blomkrukor... Men det är snygga krukor du har, så det blir säkert väldigt bra. Jag brukar fynda vita krukor på Bra & Begagnat när de säljer ut för halva priset (5 kr i stället för 10 kr styck)... Går alltid åt många krukor till pelergoner på sommaren, så det är bra med ett litet lager. ;-)

Hösthälsningar
Elisabet

skifferhuset sa...

Jättebra tips det ska jag verkligen ta till mig! Ha det gott! Kram Iréne

Anonym sa...

Oj oj oj vilket jobb, men roligt. Det är alltid roligare att göra om än att köpa nytt.
Kram
AC

Eleonora sa...

Jag tycker att det låter trevligt och det ska bli spännande att se hur de blir som vita! Kram och lycka till!

Lilla Källängen sa...

Det låter som en smart idé..de är ju fina och du trivs med dem så då är det bästa att piffa till dem istället;-)
Kul att få se sedan
Kram Anneli